Anadolu Sıvacısı

Passeriformes > Sittidae > Sitta krüperi

14690 - Krüper's Nuthatch

Bölgedeki en küçük sıvacıdır. Yerleşik bir kuştur. Deniz seviyesinden ağaç sınırına kadar, sıklıkla 1200-1700 metre arasında görülür. Sadece ibreli ormanlarda bulunur. Yeri, sesi sayesinde rahatlıkla saptanır. Belirgin baş ve göğüs deseniyle, diğer sıvacılardan kolaylıkla ayrılır. Erkeğin alnı siyahtır, altta uzun sürmesiyle aradaki beyaz ile sınırlanır. Dişinin alnı daha donuk ve belirsizdir. Göğüs lekesi erkekte kızıl kahverengi, dişide daha açık renklidir. Bunun dışında üst ve alt tarafı bölgedeki diğer sıvacılara benzer. Genci daha donuk renklidir, alnında siyah ve göz çizgisi bulunmaz, göğüs lekesi soluktur. Sesi diğer sıvacılara göre daha çeşitlidir ama daha az duyulur. Ağaç ovuklarında yuva yapar, yuvanın girişini çamurla sıvamaz.

Kaynak – Türkiye ve Ortadoğu’nun Kuşları, Doğa Derneği Yayınları

 

   E.kodu (Euring code)

   14690

   Alem (Kingdom)

   Animalia

   Kol (Phylum)

   Chordata

   Üst sınıf (Sub-class)

   Tetrapoda

   Sınıf (Class)

   Aves

   Takım(Order)

   Passeriformes 

   Aile (Family)

   Sittidae 

   Cins (Genus)

   Sitta 

   Tür (Species)

   Sitta krüperi

   Boy (Length)

  11.5-12.5 cm

   Kanat açıklığı (Wingspan)

   -

   Ağırlık (Weight)

   -

   Yaşam süresi (maximum lifespan)

   -

   Yumurta sayısı (Eggs)

   -

   Yumurta boyutu (Egg size)

  -

   Kuluçka dönemi (Incubation period)

   -

   Kuluçka süresi (Incubation time)

   -

   Tüylenme süresi (Fledging)

   -